top of page
Zoeken
  • Walter van Hees

Motivatie


Hoe motiveer ik mijn medewerkers?

Mathieu Weggeman stelt dat de meeste mensen die iets goed kunnen, dat over het algemeen ook graag doen. Een heerlijke, krachtige en eenvoudige beredenering.

Weggeman stelt eveneens dat het tegenovergestelde ook blijkt te kloppen, 'mensen die iets niet goed kunnen dat ook liever niet doen.Toen ik laatst een collega vroeg wat volgens hem de kracht van onze samenwerking en onze motivatie was, zei hij: Het bieden van kansen zonder voorwaarden is iets wat voor ons vanzelfsprekend is.


Mooi! Ik denk dat het klopt.

Op de meeste plekken waar we komen zijn het inderdaad de voorwaarden die situaties en daarmee mensen in systemen vast zetten. Samenwerking en motivatie sneuvelen hierdoor maar al te vaak.


Het gemotiveerd krijgen van een groep medewerkers vraagt het formuleren van een collectieve ambitie.

Het benoemen en beschrijven van een collectieve ambitie lukt over het algemeen wel, alleen blijkt het lastig deze in de praktijk vast te houden.

Juist op de momenten dat er risico's dreigen borrelen de voorwaarden weer op en ontkiemt direct weer de drang naar controle en beheersing.


De voorwaarden roepen op tot twijfel en verstoren direct de eerder aangeboorde energiebron die vertrouwen en motivatie voort bracht.


Leiding geven en samenwerken zijn geen processen die vanzelf succesvol zullen zijn. Je zult met elkaar een duidelijke start moeten willen maken. In ons vak redeneer je samen vanuit de behoeften van de cliënt en de zorgvisie. De ambitie en doelen komen hier rechtstreeks uit voort en zullen richting geven aan het formuleren van de juiste stijl en het bijbehorende programma. Als managers, liefst rechtstreeks uit het vak, de randvoorwaarden faciliteren zullen er mooie dingen ontstaan.


Ben jij in staat om samen met je cliënten, ouders en collega's te ontdekken welke verandering je zou willen bewerkstelligen?


Echt, als je wil kan het!

Tips:


-Selecteer mensen met talent die je direct kunt gebruiken en niet eerst vanuit allerlei voorwaarden op een bepaald niveau moet proberen te krijgen.


-Biedt professionele ruimte en voldoende vertrouwen.


-Ga uit van de goede intenties van de medewerkers.


-Houd de ambitie collectief en ondersteun deze vanuit jouw eigen specifieke rol zo goed als mogelijk.


Je hoeft niet op elkaars stoel te gaan zitten. Sterker nog als iedereen zijn positie inneemt zijn alle stoelen gewoon bezet.GA HET DOEN!!!

109 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Schuren

Comments


bottom of page